00 36 70 375 9442

LátnivalókEisenstadt

Eisenstadt

Burgenland központja, a Leitha hegység lábánál található 13.000 lakosú Eisenstadt Ausztria legkisebb tartományi fővárosa, ennek ellenére az Esterházy fejedelmek rezidenciájaként is szolgáló város számos látványosságot kínál a turistáknak. Eisenstadt legkiemelkedőbb látnivalója az Esterházy kastély, egy eredetileg gótikus vár (1364), amelyet az Esterházy fejedelmek nagyvonalúan átalakítottak (1663-1672) és az udvari élet központjává tettek. Ma a kastély kulturális centrumként funkcionál. A Haydn teremben ünnepi események és koncertek alkalmával a pompás mennyezetfreskók alatt Joseph Haydn legszebb melódiái csendülnek fel.
A zeneszerző neve egyébként is elválaszthatatlan a várostól. Haydn 1761 óta csaknem negyven éven keresztül karmesterként dolgozott az Esterházy udvarban. Ma többek között a Haydn templomban (hegyi templom), a Haydn-mauzóleumban, valamint a barokk Haydn-házban találkozhatunk a zeneszerző emlékével, valamint mindenek elott a nemzetközileg is elismert Haydn napokon szeptemberben.

További látványosságnak számít a Kálvária hegy, a Szt. Márton dóm, amelynek eredete a XIII. századig nyúlik vissza, az Üvegház valamint a Kastélypark - egy egykori csodás barokk kert, amely az 1800-as évek környékén egy angol tájkertté alakítottak át.

A nagyrészt műemlékvédelem alatt álló óváros, a sétálóutca, az üzletek, a kávéházak és éttermek élményekben gazdag időtöltésre csábítanak. A város St. Georgen és Kleinhöflein elnevezésű részében kellemes esték várnak a turistákra a kerthelyiségekben, borozókban.